Az USA-ban minden héten annyi üveg kerül újrahasznosításra, hogy...

Írta: Fodor Betti, idő: 2015-03-10 11:22:31

Érdekességek az üvegről.

 

 

 

 

 

 

Az üveg az egyik lenyűgözőbb újrahasznosítható anyag. Minél többet tudunk róla, annál többféleképpen fogjuk tudni újrahasznosítani.

– Az anyatermészet felelős a természetben előforduló magas szilícium-dioxid tartalmú üveg képződéséért (másnéven obszidián vagy magmás kőzet), amely a vulkáni láva gyors lehűlése vagy meteor becsapódás, villámlás során keletkezik.

– Az összegyűjtött törött vagy zúzott üveget üvegszilánknak hívják. Ez az üvegtörmelék sokkal környezetbarátabb, mint a 100% nyersanyagból előállított üveg, mivel gyártása 25%-kal kevesebb energiát vesz igénybe, ezáltal kevesebb üvegházhatású gáz is keletkezik.

– Az üveg az egyik legfenntarthatóbb és legkönnyebben újrahasznosítható anyag, mivel gyakorlatilag egyáltalán alakul át az újrahasznosítási folyamat során.

– Az Egyesült Államokban minden héten annyi üveg kerül újrahasznosításra, hogy abból fel lehetne építeni a World Trade Center ikertornyait.

– Az üveg sose bomlik le, emiatt az egyik legalkalmatlanabb anyag szemétlerakó helyek feltöltésére. A szakértők szerint egy üvegpalck kb. 1 millió év alatt bomlana le teljesen rendes szemétlerakó körülmények között.

– Minden egyes tonna újrahasznosított üveggel 10 gallon olajat lehet megspórolni, ezzel pedig 20%-kal csökken a légszennyezés mértéke.

– A színtelenítési procedúra előtt a különböző üvegeket színek szerint kell szétválogatni. A művelet speciális vegyszerekkel történik, melyek segítségével a zöldtől a borostyánig bármilyen színű újrahasznosított üveg előállítható.

– Minden üveg alján található egy kód (csak fekete fény alatt látható), ami azt az üzemet jelöli, ahol az üveget gyártották.

– Az üvegszerű anyagok (például villanykörték, tükrök) nem kerülhetnek feldolgozásra a sima üvegekkel együtt, mivel különböző hőfokon olvadnak és egyéb vegyi anyagokat is tartalmaznak. Az autók szélvédőjét is külön kezelik, mivel a két üvegréteg egy PVC hártya közé van befogva.

– Egy üvegpalack újrahasznosításakor annyi energiát takaríthatunk meg, amely elegendő egy 100 wattos villanykörte 4 órás működtetéséhez, vagy egy számítógép/televízió másfél órás áramellátásához.



Megosztás: fb g+