Az üveg

Írta: Netteszt, idő: 2015-04-28 14:32:15

Az üveg homokból, nagy energiaigényes eljárással készülő anyag. A természetben nem bomlik le, ezért csak akkor tekinthető környezetbarátnak, ha minél többször újratöltik, majd újrahasznosítják.

Az üveg olyan kristályszerkezetű anyag, amelyet elsősorban a csomagoló- és az építőiparban használnak. Gyártása igen energiaigényes, mivel az adalékanyagok hozzáadása után 1300 - 1500 Celsius foknál válik folyékonnyá. Fúvással, sajtolással, húzással munkálják meg.

 

Az üveggyártás egykor

Az üveggyártás ókori technológia. Szilíciumban gazdag anyagokból hozható létre ez az ősi anyag: az üveg. Felhasználása sokszínű, ami a tulajdonságaiból adódik. Hasonlóan a kerámiához nem vezeti a hőt és az elektromosságot (szigetel), felszíne kemény, és vegyileg nem reakcióképes. Készülhet belőle üvegedény, vagy különleges alakúra csiszolt optikai üveg - a lencse, - amely megtöri és összegyűjtheti a fényt. Készülhet üvegszál, amelyet más anyagokkal társítva különlegesen szívóssá válik, mint pl. az üvegszálas műanyag, - vagy síküveg, többrétegű ragasztóval összeillesztett biztonsági üveg, hőálló üveg, stb.
A régi korok embere sok ezer éve a vulkanikus kőzetformációkban talált rá az obszidiánra (üvegesen megdermedt lávára), arra az alig átlátszó, fekete színű anyagra, amely minden valószínűség szerint a készített üveg elődje volt. A természet a Föld mélyéből előtörő izzó lávafolyamokból tárta az indiánok elé az obszidiánt, - amit előbb eszközzé, majd dísztárggyá és fegyverré is alakított.
A természet egy másik anyagátalakító folyamatban is létrehozta az üveget: a becsapódó villám perzselő hője átalakítja a sivatag homokját. Csillámló, áttetsző, üvegszerű anyagot hoz létre.

Ezek a természeti folyamatok vezethették rá a megfigyelés alapján az emberiséget a tudatos üvegkészítő munkára.

 

Az üveg újrahasznosítása

Napjainkban a korábbi évtizedek többszörösére, hozzávetőlegesen 3%-ra bővült az üveghulladék aránya a háztartási hulladékokon belül. Ha szín szerint válogatva gyűjtjük az üvegeket, akkor azok szinte 100%-ban újrahasznosíthatók és a végtermék minősége is szinte azonos az új üvegekével mindamellett, hogy a folyamat során 10-20 % energia-megtakarítás is elérhető.
A gyűjtőedényekben színük szerint (fehér és színes) gyűjtött üveget tisztítás után darabokra aprítják, zúzzák. Ezt követően a válogatóban mágnes segítségével eltávolítják belőle a fémdarabkákat (gyűrűk, kupakok), majd az egyes színeket elkülönítik egymástól. Ezután az üvegdarabokat beolvasztják és formába öntik, azaz újra termékeket készítenek belőle a csomagolóipar számára.

Az újrahasznosítás a gyűjtőneve mindazon tevékenységeknek, amelyek célja, hogy az ember által készített, tartós, nem természetes, főleg hulladékká váló anyagokat nyersanyaggá alakítsa át és olyan másodlagos, újra hasznosítható anyagokat állítson elő, amelyek segítik a természetes anyagok felhasználásának csökkentését.
A tevékenységre használt angol szó, a recycling jobban kifejezi, hogy anyagok környezettudatos körforgásáról van szó, a nyersanyag – késztermék – hulladék – nyersanyag stb. folyamatban.

Az újrahasznosítás célja a Föld erőforrásainak kímélése, például, hogy kevesebb fát kelljen kivágni papírgyártás céljára, vagy kevesebb vasércet kibányászni acélgyártásra (pl. autógyártáshoz). Emellett fontos cél, hogy a természetbe kerülő hulladék mennyisége is csökkenjen.

 Az üveggyártás ma

Kézi üveg

Öblösüveg (vagy palack) kézi gyártásánál az üvegfúvó a tüdőből kifújt levegőárammal kényszeríti buborék alakúra a tüzes üvegolvadékot. Szerszáma az üvegfúvó pipa, amely 2-3 m hosszú és 1,5-3 cm átmérőjű vékony falú acélcső. A mester a pipa végét megmerítve olvadékot vesz ki a kemencéből, és lóbálás, forgatás közben egyenletes falvastagságú üreges testté fújja.

Gépi üveg

A palackfúvó automata szinte szemvillanás alatt alakítja át palackká a nagy izzó üvegolvadék ,,cseppet". Az olvadékból szerszámok emelik ki és vágják le a megfelelő nagyságú darabokat, majd fém karok vezetik az izzó anyagot a megfelelő alakú formába. Ott levegőbefúvatással a fehéren izzó olvadékgömb üvegbuborékká fúvódik, felveszi az öntőforma alakját, majd lassan kihűl és ugyanakkor megkeményedik. A gépi készítés az üvegfúvás hagyományos műveleteit követi, csak sokszorta gyorsabban, és ez már a dolgozó egészségét kevésbé veszélyezteti.

Színes üveg

Segédanyagok adagolásával az ember ragyogó színűvé varázsolhatja az üveget. A titán élénk lilává színezi, a króm epezöldre. A gép mangán adagolásával segíti az üveg tisztulását, így hozza létre a színtelen üveget.

Manapság az üveget számtalan dekorációs módon fel tudjuk használni akár készen vásárolva, akár kreatívan újrahasznosítva:


- Ékszerként
- Tárolóként
- Váza és növénytartóként
- Írószertartóként
- és még számos módon, melynek csak a képzeletünk szabhat határt.



Megosztás: fb g+