Üvegfestés lépései

Írta: Fodor Betti, idő: 2015-03-03 12:07:15

 

 

 

 

 

Készülődés


Az üvegfestéshez szükséges néhány „egyértelmű” és néhány hasznos kiegészítő:

 ami mindenképpen szükséges: üveg (itt nézhetsz körül),
• ami még feltétlenül szükséges: különböző színű üvegfesték,
• ami legtöbbször elengedhetetlen: kontúrfesték,
• amit érdemes kézközelben tartani: oldószeres lemosó, nagy tekercs papírtörlő és jó sok fülpiszka.

Lépései

1. lépés: Ki kell választani vagy meg kell rajzolni az üvegfestéshez a mintát (ami roppant bonyolult feladat a bőség zavarában). Saját dolgunkat egyszerűsítjük, ha a neten fellelt mintát kicsinyítéssel vagy nagyítással az üveg méreteihez igazítjuk. Ha mi magunk rajzolunk vagy másolunk mintát, akkor a lapra először az üveglap formáját és méretét másoljuk át, ceruzával rajzoljuk meg a mintát, majd filccel húzzuk át a kontúrvonalakat.

2. lépés: A letisztított üvegbe helyezzük a mintát, és másoljuk át a kontúrvonalakat. Üvegfestéshez kontúrt többféle színben találhatunk. A legnépszerűbbek a fekete, a bronz-, az arany- és az ezüstszínek. A fekete kontúr előnye, hogy ha üvegfestéssel kicsit ráfestünk, a színe akkor sem változik meg. Kezdőknek inkább a fekete, haladóknak és profiknak inkább a színes kontúr javasolt. Ha átmásoltuk a mintát, a kontúrfestéknek legalább két óra száradást kell hagyni, különben elmaszatolhatjuk.

3. lépés: Színes üvegfestékkel ki kell tölteni a kontúr hézagait. Kisebb felületeket könnyebb egyenletesen befesteni, és általában a világosabb színekkel könnyebb festeni, mint a sötétekkel. A kész művet érdemes vízszíntesen tárolni egy napig, különben a festék megfolyhat, és ezzel ezernyi bosszúságot veszünk a nyakunkba. A száradó üvegfesték fölé érdemes szellőző burát emelni, mert az apró szöszmöszök és porszemek a száradás folyamán beleragadhatnak.

A klasszikus üvegfestést többféleképpen meg lehet bolondítani. Egyrészt festhetünk kontúr nélkül is, mintha „temperával festenénk”, másrészt érdekes és impozáns hatást érhetünk el, ha függőleges felületen festünk, és hagyjuk a festéket itt-ott megfolyni.

Tipp

Ezenkívül még a festési sorrendet is felcserélhetjük: először befestjük az üvegtárgyat, majd száradás után kontúrral rajzolhatunk rá mintát. Sötét borosüvegre vagy tükörre is festhetünk, de ilyenkor úgy kell bánnunk a kontúrfestékkel, mintha ceruza volna, és szabad kézzel megrajzolni vagy átmásolni a mintát. Befőttesüvegekre nagyobb kézügyesség nélkül úgy tudunk bonyolult kontúrmintát rajzolni, ha a befőttesüveg belső falához illesztjük – ha kell, ideiglenesen ragasztjuk a mintát –, és így rajzoljuk át.

 Üvegeket itt tudtok nézni a festéshez!

 Oszd meg ismerőseiddel is, hátha kedvet kapnak hozzá, hogy kipróbálják!

 



Megosztás: fb g+