Tippek a szürethez

Írta: Netteszt, idő: 2015-06-17 11:00:04

Van az a pillanat, amikor már nem tudsz többet enni a fáról, bokorról, de még a szemed kívánja. Ilyenkor érdemes fogni egy vödröt, lavórt, tálat, és leszüretelni a fán maradt maradékot. De mit tudsz ennyi gyümölccsel kezdeni?

 

A gyümölcsök eltevésénél különböző problémákkal szembesülsz:

 

1# nehézség

Nincs semmilyen tálad, amibe szedhetnéd. Erre kiváló megoldás, ha fogsz egy régi lepedőt, és szoknyaként magadra kötöd. Férfiaknál kicsit humoros lehet, de eredményes. A lelógó két végét felhajtod, és az így kapott batyuba szeded a gyümiket. Fára-, és létrára mászni kicsit nehézkes lehet benne, de az ügyesebbek előnyben.

2# nehézség

Leszedted a nagyját, de feldolgozni már nincs időd. Esetleg kukacos gyümölcs is van közte. Ezekre a problémákra van egy jó megoldás. Árnyékos, hűvös helyen áztasd be maximum egy napra a termést, és így nem fog megerjedni (hacsak nem az a cél) vagy megbuggyanni, és a kukacok is kimásznak maguktól. Hűtőbe berakni nem célszerű, mert akkor a kukacok ledermednek, és elmarad a kimászás. Ezek után viszont mindenképpen fel kell dolgozni!

3# nehézség

Elkezded megpucolni a termést, ami hosszú és maceerás művelet mindig, hisz szemenként kell magozni, csumázni. Gyümölcstől függően nagszerű eszközök vannak ezekre a célokra. Most, szezonban érdemes ellátogatni valami nagyobb hiper-szupermarketbe, vagy barkácsáruházba, és ott ilyenkor mindenféle célszerszám van az olcsóbbtól a drágábbig, otthonitól a professzionálisig. De akit le tud kötni hosszú ideig a magozás, csumázás, annak elég egy éles kés vagy szívószál is és megnézheti a trükköket a youtubon. Ehhez ajánlunk mi is egy videót, epercsumázási trükkel.

www.youtube.com/watch

4# nehézség

Milyen módszert válasszunk az eltevéshez? Befőttnek, lekvárnak, fagyasztott gyümölcsnek tegyük el? A mi tippünk, hogy mindenből érdemes egy keveset, főleg, ha még nem vagyunk biztosak a konyhában és az eltevésben. Lekvár főzéshez tippeket már adtunk, de elolvashatod itt is. Befőzési tippekről is írtunk már, ide kattintva elolvashatod őket.

5# nehézség

 Gondot okoz, hogy nincs elég üveged? Nem tudod, melyik lenne a legjobb üveged a lekvárhoz, befőtthöz, és a többihez?


Lekvárhoz a legalkalmasabb egy egyenes falú üveg, amin nincsenek díszek, hogy könnyebben ki lehessen venni belőle a lekvárt, és ne ragadjon bele az üveg díszeibe belülről.
Persze, ha már beszélünk róla, akkor ajánlunk is üveget.

 

Befőtthöz, kompóthoz inkább a nagyobb szájú, magasabb üvegek felelnek meg, itt már megengedett a dísz, hisz nem tud a cirádába beleragadni semmilyen massza. De mi a különbség a kompót és a befőtt között? A befőttet eltesszük télire, míg a kompótot azonnal fogyasszuk, esetleg megvárjuk, míg kihűl. Így a befőttnek a polcon kell szépnek lennie, míg a kompótnak a tálaláskor. Nagyobb szabadságot ad az üvegek terén, de a befőttekhez is, és a kompótokhoz is van ajánlatunk.

 

Fagyasztáshoz nem ajánljuk az üvegeket, mert szétnyomhatják az üveg falát a gyümölcsök, így nem biztonságos. Sajnos még a mi

üvegeinkben sem lehet fagyasztani, hiába lehet sütni bennük.

 

Szörpöknél érdemes olyan üveget választani, amiből könnyen lehet önteni, jól zárható és nem utolsó sorban szép. Nekünk erre is van ötletünk



Megosztás: fb g+